Казанлъшко Силна буря и много щети в Казанлъшко. Получени са десетки

...
Казанлъшко Силна буря и много щети в Казанлъшко. Получени са десетки
Коментари Харесай

Потопи с много щети из цялата страна. Нямаме достатъчно ракетни п...

Казанлъшко

 

Силна стихия и доста вреди в Казанлъшко. Получени са десетки сигнали за паднали дървета. Част от тях блокираха Подбалканския път за малко. Има паднали дървета върху коли и вреди по покриви на детски градини и индустриални халета.

Няколко обитаеми места са останали без електричество. Активирали са се свлачища. В град Шипка дефинират бедствието като невиждано. Градушката там е била най-едра и интензивна, съобщи NOVA.

 

Има наводнени къщи, счупени стъкла на коли, вреди по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценени вредите. От нощес са задействани всички служби за преодоляване последствията от бедствието.

 

Бедствено състояние в Нова Загора

 

Обявяват бедствено състояние в Нова Загора след лятната стихия нощес, съобщи Българска национална телевизия. Ледените парчета, които се изсипаха над региона, тук-там бяха с размера на яйце.

 

Ураганен вятър, градушка и проливен дъжд в Новозагорско довечера. Нанесени са съществени материални вреди – счупени прозорци на здания и коли, отнесени покриви, паднали дървета и наводнени улици.

„ Ситуация е в действителност тежка – градът беше ударен от 25-минутна градушка. Имаше части лед с размера на яйце. Цялата растителност на територията на града е унищожена. Листата на дърветата са по земята. Това докара до задръстване на шахтите “, сподели за bTV Галя Захариева, кмет на Нова Загора.

 

От думите ѝ стана ясно, че за няколко часа улиците са били мъчно проходими. Това е довело до незабавното привикване на всички институции.

 

„ Три екипа работят по отводняването, други три – по възобновяване на скъсаните електропроводи, а четири пожарни се пробват да оказват помощ на хората в най-критичните точки “, сподели още тя.

 

Галя Захариева заяви още, че от Спешна помощ са я уведомили, че няма потърпевши хора. Дървета и клони са паднали върху коли, само че хората в тях не са потърпевши. Пожарната е извадила двама души от наводнена кола.

 

Ботевград

Гръмотевична стихия с градушка удари Ботевград и близките обитаеми места. В продължение на към 15 минути в региона са се изсипали ледени парчета с величина на орех, а на обособени места и колкото яйце, съобщи bTV.

 

Стихията изкорени дървета, събори клони, изпочупи стъкла на коли, изпотрошени прозорци на здания и нанесе вреди по покриви.

 
Засегната е също и електропреносната мрежа.

 

Няма данни за потърпевши хора, само че са постъпили сигнали за ранени птици. Един от тях е за щъркел, свален благодарение на вишка и откаран за лекуване във ветеринарна клиника в тежко положение с засегната глава.

Количеството на падналия дъжд е 34 литра на кв.м.

Пострадали са и селскостопански насаждения. Веднага след бедствието са образувани общински екипи за почистване на улици и тротоари.   

 

Временно е спряно и придвижването по пътя сред Мездра и Ботевград в региона на Новачене. Заради мощната стихия са паднали камъни на платното. Минава се по обходен маршрут.

Силна стихия с градушка и в Рибарица. За минути улиците там се трансфораха в реки. По информация на кмета има вреди и по къщите, и по колите на хората.

 
Шефът на ИА „ Борба с градушките ”: Необходими са още ракетни площадки

В България са построени 262 ракетни площадки за битка с градушките. В Защитаваните територии има места, където са нужни още такива. Това съобщи през вчерашния ден вечерта в „ Интервюто в Новините на NOVA ” Шефът на Изпълнителна организация „ Борба с градушките ” Валери Ценов.

 

Въздушната отбрана от градушки: Можеше ли да се предотвратят вредите

 

„ Тези дни атмосферата е доста неустойчива. Тази вечер се стреля в Монтана, Враца, Стара Загора и Сливен. Площадки имаме в Северозападна и Северна-Централна България. Във Велико Търново, където са сериозните вреди тези дни, нямаме ракетен прийом за битка с градушки ”, разясни той.

„ За страдание както ракетният, по този начин и самолетният прийом имат преимущества и дефекти. За да има  свобода на деяние получават позволение и съблюдават интернационалните и държавни правила за придвижване във въздушното пространство ”, заключи Ценов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР